Grenache Noir

Grenache, sıcak ve kuru bölgelerde yetiştirilen geç olgunlaşan bir üzüm çeşididir. Sıcak iklimi sevdiği için Fransa, İspanya ve İtalya’da yaygın olarak yetiştirilir. Yüksek şeker seviyesi nedeniyle genellikle fermantasyon sırasında yüksek alkol ortaya çıkar. Oksidasyona karşı dirençli olmadığı için meşe ile yaşlandırma pek tercih edilmez.

Fransa’da özellikle Güney Rhône Vadisi’nde Syrah ve diğer çeşitlerle (başta Mourvèdre, Cinsault, Counoise olmak üzere toplam 18 üzüm çeşidi) harmanlanır. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas ve Vacqueyras bölgelerinde, ana üzüm olarak Grenache kullanılarak yüksek kalitede harman şaraplar üretilir. Travel bölgesinde, Grenache üzümünden geleneksel Rosé şaraplar (somon rengine benzeyen bir renktedir) üretilir.

Kuzey Orta İspanya’daki Rioja DOC bölgesinde Grenache şarapları Tempranillo üzümleriyle harmanlanarak üretilir. Bu bölgede olgunlaştırma derecelerine göre üç ana sınıflandırma bulunur: Crianza, Reserve ve Gran Reserva. Örneğin, Crianza şarapları iki yıl olgunlaştırma gerektirirken, Reserva en az bir yılı meşe fıçılarında olmak üzere toplamda en az üç yıl olgunlaştırılmalıdır. En nadir grup olan Gran Reserva şarapları, en az iki yıl meşe ve üç yıl şişede olgunlaştırılarak üretilir. Rioja DOC üç alt bölgeye ayrılır. Rioja Alta ve Rioja Alavesa bölgelerinde kıtasal ve daha serin iklim şartları hakimdir. Bu iki bölgelerde Grenache üzümleri Tempranillo türüne göre daha az üretilir. Üçüncü bölge olan Rioja Baja daha sıcak bir iklimde bulunur ve Grenache bu bölgede daha yaygındır.

Connonau, İtalya’nın Sardinya bölgesinde Grenache üzümünün yerel adıdır. Bu bölgede üretilen şaraplar “Cannonau di Sardegna” olarak adlandırılır ve yasalara göre bu şaraplar sadece Sardinia bölgesinde üretilmektedir.

Yiyecek Eşleştirmeleri:

Vegan Eşleştirmeler: Mantar, sarımsaklı yiyecekler. Zeytinyağlı yemekler ve ekmek şarabın topraklı tadıyla çok iyi uyum sağlar. Caparrones, Pochas (fasulye), dolmalık biber veya Rioja tipi biberlerle yapılan yiyecekler. Izgara veya domates soslu yemekler bu şarapla çok iyi gider. Domates soslu mercimek yemekleri güzel bir eşleşme oluşturur.

Kırmızı Et: Dana eti, domuz eti, ördek ve kaz. Sebzelerle buharda veya buğulama yapılmış dana eti.

Balık: Hafif soslu somon ve sardalya. Izgara somon veya domates soslu sote balık.

Peynir: Camerano Peyniri, Orta sert cheddar peyniri.

Genelde tercih edilmeyen eşleştirmeler:

Grenache’ı baharatlı yiyeceklerle eşleştirmek, yemeğinizin tadını şarabın yüksek alkollü özelliği nedeniyle bozabilir.

Yüksek alkollü şaraplar, baharatlı yiyeceklerin acı seviyesini artırır. Bu nedenle Grenache şaraplarıyla çok acı yemekler dengeli bir eşleşme sağlamaz.

Rioja kırmızıları geleneksel olarak yeni meşe fıçılarda olgunlaştırılır ve fıçının meşe aromalı odunsu tadı kavrulmuş yiyeceklerle birlikte tüketilirse aşırı yoğun veya acı bir tat verebilir.

Çok hassas balıkları seçmekten kaçının. Orta hafiflikte yiyecekleri şarapla eşleştirmeye çalışın. Midye gibi çok hassas balık yemekleri, yüksek alkollü Grenache ile birlikte tatlarını yitirir.

Üzüm: Siyah
Tür: Vitis Vinifera
Menşei: Fransa, İspanya, İtalya
Bölge: Güney Rhône Vadisi, Rioja ve Sardinya
Görünüm:
Renk yoğunluğu: Yüksek
Koku:
Aroma yoğunluğu: Orta ila yüksek
Tat:
Sek/Tatlı: Sek; Rose şarabı Tavel ve Lirac gibi bölgelerde üretilir.
Gövde: Orta gövdeli
Tanin: Orta ila yüksek
Asidite: Orta
Lezzet yoğunluğu: Yüksek
Toprak: Çok çeşitli – Güney Rhone Vadisi ve Rioja’da alüvyal kil; Sardinya’da kireçtaşı ve kil
Fıçı: Oksidasyona duyarlı olması nedeniyle genellikle kullanılmaz, ancak Rioja bölgesinde Tempranillo’nun ana üzüm ve Grenacha’nın ikincil üzüm olarak kullanılması nedeniyle geleneksel olarak yeni Amerikan meşe fıçıları kullanılır.