Burgonya‘nın Côte d’Or bölgesi, iki ana alt şarap bölgesine ayrılır: Kırmızı şaraplarıyla ünlü Côte de Nuits ve Burgonya beyazlarının kalbi olan Côte de Beaune.
Côte de Nuits’nin en önemli şarap bağları Marsannay, Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Clos de Vougeot, Vosne-Romanée ve Flagey-Échezeaux ve Nuits-Saint-Georges’tur. Bölgede Grand Cru ve Premier Cru sınıflandırması yoktur.
Marsannay
Marsannay bölgesi Côte de Nuits’nin en kuzeyinde konumlanmıştır. Özellikle Pinot Noir üzümlerinden yapılan rosé şaraplarıyla ün kazanmıştır. Bunlar oldukça lezzetli, tam gövdeli rosé şaraplardır. En iyi rosé ve kırmızı şarap üreticisi Bruno Clair’dir. Dedesi Joseph Clair birinci dünya savaşından sonra bölgedeki rosé şarap yapım geleneğini başlatmıştı.
Bölgenin diğer rosé üreticilerinden biri, Côte de Beaune bölgesinin de önemli üreticilerinden biri olan Louis Jadot‘tur. En iyi kırmızılar bölgedeki yaşlı asmalardan gelen üzümlerden yapılır. Bölgenin çoğunluğu kırmızı şarap üretse de yüksek kalitede kırmızı üreticiler oldukça azdır. Bu kırmızı şarap üreticilerinden biri Marc Brocot’dur ve yine en iyi rosé şarapları da yapan Bruno Clair’dir. Beyaz şarap üretimi yok denecek kadar azdır. Kırmızı şaraplar 5 yıla kadar, rosé şaraplar ise 18 aya kadar yaşlandırılabilir. Grand Cru ve Premier Cru sınıflandırmaları bulunmamasına rağmen çok iyi kalitede şaraplar Les Longeroies, Les Finottes, Les Échezaux, Le Boivin, Les Monchenevoy ve La Poulotte gibi bağlardan gelmektedir.
Fixin
Bölgede Grand Cru bulunmamaktadır, fakat yedi adet bağ Premier Cru sınıflandırması kazanmıştır. Uzun yıllar Fixin bölgesinden gelen üzümler Côte de Nuits’nin diğer bölgeleriyle harmanlanmaktaydı ve bu yüzden son yıllara kadar Fixin ismi hep gölgede kalmıştır. Fakat daha önce Côte de Nuits adı altında markete sürülen şaraplar, son yıllarda Fixin adı altında tüketicilerle buluşmaya ve bölgenin bilinirliği artmaya başlamıştır. Bölgede tanen seviyesi yüksek ve 15 yıla kadar yaşlanma potansiyeline sahip güçlü şaraplar üretilir. Clos Napoleon, Clos du Chapitre, Les Hervelets, Les Arvelets ve Clos du Chapitre’dir. Toprak yapısı kireçli, mucurludur.
Gevrey – Chambertin
Côte de Nuits, hatta Côte d’Or’un en popüleri ve en prestijlisi olan şarap bölgesidir. Aynı zamanda kuzey Côte de Nuits’nin tek Grand Cru bölgesidir. Toplamda 9 tane Grand Cru sınıflandırması vardır: Chambertin, Chambertin-Clos de Bèze, Chapelle-Chambertin, Charmes-Chambertin, Griotte-Chambertin, Latricières-Chambertin, Mazis-Chambertin, Mazoyères-Chambertin ve Rouchottes-Chambertin. Aralarında en prestijlileri kendi ismini de aldığı Chambertin ve Clos de Bèze’dir. Grand Cru’ların dışında bölgede 26 tane Premier Cru sınıfında üretici bulunmaktadır. Premier Cru’lar basinda Lavaux St-Jacques, Le Clos St-Jacquez, Les Cazetiers, Champeaux, Combe aux Moines ve Clos Les Varoilles baglari gelir.
Genellikle Grand Cru örnekleri tam gövdeli, siyah ve kırmızı orman meyveli aromalı ve topraksı özelliklere sahiptir. 20 yıla kadar olgunlaşma potansiyeline sahiptirler. Premier Cru’lar 15 yıla kadar, diğer yerel şaraplar ise 10 yıla kadar olgunlaştırılabilir.
Grand Cru’lar genel olarak kireçtaşı tipi toprak üz erinde konumlanır. Toprak üst yapısı kalkerli ve mucurludur. İyi Premier Cru bağları yüksek rakımda daha serin bölgelerde bulunur. Bu sayede üzümler daha yavaş olgunlaşır ve hasat diğerlerine göre daha geç yapılır. Aynı zamanda gündüz ısınan üzümler gece soğuduğundan aşırı şekerlenme önlenir (gündüz-gece etkisi: diurnal effect) ve üzüm konsantrasyonu korunur. Yerel şaraplar ise daha aşağı ve düz bölgelerde konumlanmıştır. Bu yüzden toprak yapısının drenajı güçlü değildir ve daha düşük kalite şaraplar bu bölgelerde üretilir.
Diğer Burgonya bölgeleri gibi, şarap üretimi manastır dönemine dayanır. Burada kurulan Clos de Bèze Manastırı ismini sonradan Chambertin-Clos de Bèze bağına vermiştir. Chambertin ismi ise bu bölgede yaşamış ve Clos de Bèze’nin yanında Les Champs de Bertin adında bir bağı olan çiftçi Bertin’den gelir. Zamanla Champs de Bertin ismi Chambertin’e dönüşmüştür. Bölgenin ünü ilk olarak İmparator Napoleon’un burada üretilen saraplara olan hayranlığıyla başlar. Waterloo Savaşı öncesinde akşam yemeğinde Chambertin şarabı içmediği için yenildiği söylenir. Hatta hapsedildiği Saint Helena adasında Chambertin yerine Bordeaux şarapları içmek zorunda kaldığı için ölümü normalden daha erken olmuştur diye hikayeler anlatılır. Bu yüzden kültürel olarak şarapları destekleyen köklü hikayelere sahip bir bölgedir.
Chambertin konum olarak diğer Grand Cru’ların ortasında yer aldır. Clos de Bèze ile Latricières arasında ve hemen Charmes-Chambertin’in batısında konumlanmıştır. En iyi üreticiler arasında Rousseau, Leroy ve Ponsot bulunmaktadır. Ponsot ve Rousseau oldukça zengin kırmızı ve siyah orman meyvelerinin belirgin olduğu olağanüstü şaraplar üretirler. Rousseau sık sık yeni meşe kullanırken Ponsot şaraplarda yeni meşe kullanmayı tercih etmez. Her ikisi de oldukça güçlü şaraplar üretir. Bunun yanı sıra Leroy daha yoğun renkte, az miktarda yeni meşe ve daha çok tam gövdeli yüksek tanenli oldukça lezzetli şaraplar üretir. Bu şaraplar düzgün saklama koşulları yaratılırsa 30-40 sene yaşlandırılabilir.
Bölge oldukça popüler olmasına rağmen Grand Cru seviyesinde yüksek kalitede şarap üretimi oldukça azdır. Robert Parker’a göre, “Chambertin Grand Cru unvanının büyük bir ironisi vardır; Chambertin’den çok daha tutarlı ve motive edici diğer Grand Cru’lar ile bazı üst düzey Premiers Cru’lar bulunur, bu üzüm bağı sahipleri/şarap üreticileri sıkça Chambertin Grand Cru’dan daha az prestijli alanlardan daha üstün kalitede şaraplar üretirler.”
Clos de Bèze bölgesinin tarihi keşişler dönemine kadar gider. Milattan sonra 630 yıllarında Beze Manastırı burada kurulmuş ve Fransız İhtilali’ne kadar kilise mülkü olarak kalmıştır. Hemen hemen Chambertin kadar bir arazisi vardır ve kuzeyinde konumlanmıştır. Üretilen şarapların kalitesi Chambertin’den daha yüksektir. En iyi üreticiler arasında Maison Faiveley, Joseph Drouhin, Rober Groffier ve yine Chambertin’de üretim yapan Rousseau bulunur.
Latricieres, Chambertin’in hemen güneyinde yer alır ve neredeyse yarısı kadar bir araziye sahiptir. Belki de bu yüzden Latricieres “ufak mucize” anlamına gelir. Genellikle daha hafif gövdeli şaraplar buradan gelir. Bölgedeki toprak zemin serttir ve su süzme kabiliyeti azdır.
Mazis, Clos de Bèze’nin hemen kuzeyinde yer alır. Yaklaşık 10 hektarlık ufak bir alanda oldukça yüksek kalitede şaraplar üretilir. Hospices de Beaune, Joseph Roty ve Maison Leroy zengin, koyu ve yoğun renkli harika şaraplar üretirler. Rahatlıkla 15 ila 25 yıl arasında yaşlandırılabilir.
Ruchottes, Mazis’in kuzeyinde yer alır. Oldukça küçük bir bölgedir (3 hektar) ve en iyi yılda bile 1000 şişeden fazla şarap çıkmaz. Taşlı bir toprak yapısı vardır ve toprağı işleme oldukça zordur. Az miktarda ama yüksek kaliteli şaraplar üretilir. Domaine Georges Mugneret, Rousseau ve Leroy önde gelen üreticilerdir.
Griotte bölgenin en küçüğüdür. Yaklaşık 2,5 hektarlık bir alana sahiptir. Yıllık üretim 1000 şişeyi geçemez. Yine de oldukça etkileyici şaraplar üretilir. Diğer bölgelere göre şaraplar daha az asitlidir.
Chapelle, Griotte’nin kuzeyinde yer alır. 5,5 hektarlık bir alanla yine bölgenin ufak şarap bağlarından biridir. Chambertin Grand Cru’ları arasında en hafif gövdeli şaraplar buradan gelir.
Charmes, Grand Cru’ların en büyüğü (30 hektar) ve en çok bilinenidir. Chambertin’in doğusunda yer alır. En iyi şaraplar Josep Roty, Christian Serafin, Maume, Bachelet ve Pierre Amiot gibi ufak üreticilerden gelir.
Mazoyeres, bölgenin en güneyine kadar uzanır. Genellikle şaraplar Charmes-Chambertin adıyla piyasaya sürülür. Mazoyeres ismiyle üretilen şaraplar oldukça azdır.
Morey St. -Denis
Toplamda 5 Grand Cru ve 20’den fazla Premier Cru bağı vardır. Yaşlandırmaya değer, zengin, parfümsü, kırmızı ve siyah meyve aromalı şaraplar üretilir. Morey St.-Denis, Chambertin’in güneyinde ve Chambolle-Musigny bölgesinin hemen kuzeyindedir. Maalesef, bölge Chambertin ve Chambolle-Musigny bölgelerinin gölgesinde kalmıştır. Bu nedenle kalite açısından oldukça yüksek olan bölge şarapları piyasada daha düşük fiyatlarla satılır.
Premier Cru’lar arasında La Bussiere, Clos des Ormes ve Monts Luisant Grand Cru seviyesinde şaraplar üretirler. Grand Cru’lar 20 yıla kadar, Premier Cru’lar 12 yıla kadar ve diğer yerel şaraplar 8 yıla kadar yaşlandırma potansiyeline sahiptir. Savaşlar ve salgınlardan sonra bölge ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kendini toparlayabildi ve nüfus sayısı artmaya başladı.
Grand Cru bağları Clos de la Roche, Clos St-Denis, Clos des Lambrays, Clos de Tart ve Bonnes Mares’tir.
Yaklaşık 16 hektarlık alana yayılan Clos de la Roche üzüm konsantrasyonu oldukça yüksek ve belki de tüm Burgonya içinde en iyi şarapları üretir. Toprağın yapısı taşlıdır ve süzme kabiliyeti oldukça yüksektir. Domaine Ponsot, Domaine Dujac, Bouree, Truchot ve Jean-Claude Marchand en iyi üreticiler arasındadır.
Chambertin Grand Cru’nun Gevrey-Chambertin’e kendi adını verdiği gibi, Clos St.-Denis de bu bölgeye kendi adını vermiştir. 6,5 hektarlık bir alanda kuruludur. Ponsot, Domaine Dujac, Domaine Georges Lignier ve Vadey-Castagnier olağanüstü lezzetli şaraplar üretirler. Clos de la Roche’ye göre daha hafif gövdeli zarif şaraplar üretilir.
Clos de Lambrays, 1981 yılında Premier Cru sınıflandırmasından Grand Cru’ya yükselmiştir. Yaklaşık 8,5 hektarlık bir alanı kaplar ve neredeyse bağın tamamı Fabien ve Louis Saier kardeşlere aittir. Diğer üreticiler oldukça azdır ve genellikle üzümlerini diğer Morey St.-Denis bağlarıyla harmanlarlar. Bölgede üretilen şaraplar 1930’larda oldukça güzel şaraplar üretiliyordu, ancak bölge 1980’lerde, yani Grand Cru sınıflandırmasıyla birlikte önemli bir yeniden dikim ve restorasyon çalışmasına tabi tutuldu. Bu yüzden bölgede bulunan asmalar oldukça gençtir ve diğer Grand Cru’lar kadar derin, konsantrasyonu yüksek şaraplar üretemezler. Genellikle hafif gövdeli orta kalite şaraplar üretilir. En büyük üretici Domaine des Lambrays’tir.
Clos de Tart, 7,5 hektarlık bir alanda kurulur ve hemen Bonnes Marres’in kuzeyinde konumlanmıştır. 1932 yılında Maconais bölgesinin ünlü negocianti Mommessin ailesi bölgeyi satın aldı. Sonrasında bölge 2017 yılında Fransız milyarder Francois Pinault’a satıldı. Uzun yıllar bölgede düşük kalitede şaraplar üretildi. 1985 yılından sonra bölge yeniden yükselmeye başladı ve şarap kalitesini oldukça yükseltti. Yine de Clos de la Roche veya Clos St.-Denis şarapları kadar güçlü şaraplar üretilmez. Bölge sadece tek bir üreticiye aittir (Domaine Clos de Tart), bu yüzden tekel piyasa koşulları hakimdir.
Bonnes Mares, Morey St.-Denis ile Chambolle-Musigny arasında paylaşılan bir bölgedir ve bağın büyük bir kısmı Chambolle-Musigny’e ve geriye kalan 1.5 hektarlık alan Morey St.-Denis’e aittir. Üretici George Roumier her iki taraftan da ayrı ayrı şaraplar üretir, ancak terroir yapısı çok benzer olduğu için şarapları birbirinden ayırmak oldukça zordur.
Chambolle-Musigny
Morey St.-Denis’in hemen güneyinde ve Vougeot’un kuzeyinde yer alır. Musigny ve Bonnes Mares olarak sadece 2 Grand Cru ve toplamda 25 Premier Cru vardır. Côte de Nuits’nin en küçük şarap bölgesidir. Bölgede üretilen şaraplar Côte de Nuits’nin en hafif ve en narin şaraplarıdır. Toprak yapısı kireç taşıdır. Georges Roumier ve Comte de Vogue bölgenin en iyi Grand Cru üreticileridir. Les Amoureuses ve Les Charmes Grand Cru seviyesinde üretim yapan önde gelen Premier Cru markalarıdır. Yerel şaraplar orta kalitededir. Genel olarak Grand Crular 15 yıla kadar, Premier Crular 10 yıla kadar ve yerel şaraplar 7 yıla kadar yaşlandırılabilir. Pinot Noir başta olmak üzere az miktarda beyaz Chardonnay üretimi yapılır.
Musigny, yaklaşık 10 hektarlık bir alanı oluşturur. Clos de Vougeot’un hemen üstünde konumlanır. Bu kadar ufak bir alan yaklaşık 15’ten fazla farklı üreticiye ayrılmıştır. Bunların en büyüğü 7 hektarlık arazisiyle Domaine Comte de Vougeot’dur. Bu üretici 1970’lere kadar olağanüstü güzel şaraplar üretiyordu. Sonrasında kalitesi biraz düşmüş olsa da son yıllarda tekrar kaliteyi korumayı başarmıştır. Ancak Musigny’nin en iyi üreticisi Leroy’dur. Maison Faiveley, Joseph Drouhin ve Roumier de oldukça iyi üreticilerdir. Pinot Noir dışında, Comte de Vouge Musigny Blanc olarak Chardonnay üzümlerinden yapılan bir beyaz şarap üretir. Çok lezzetli olmasına rağmen, olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlara satılmaktadır.
Bonnes Mares, Morey St.-Denis ile Chambolle-Musigny arasında paylaşılan bir bölgedir ve bağın 13.5 hektarlık kısmı Chambolle-Musigny’e ve geriye kalan 1.5 hektarlık alan Morey St.-Denis’e aittir. Burada üretilen şaraplar Musigny’e göre tam gövdeli, daha güçlü ve daha fazla tanenlidir. Bu yüzden daha fazla yaşlandırma potansiyeline sahiptir. Dujac, Roumier, Lignier, Jadot ve Drouhin-Larose en iyi üreticiler arasındadır.
En iyi Premier Cru bağları Les Amoureuses ve Les Charmes başta olmak üzere, Les Sentiers, Les Baudes, Les Fuees ve Les Cras’tır. Yerel şaraplar orta kalitededir ancak hem Premier hem de Grand Cru sahibi olan Leni Volpato aralarında en iyi yerel şarapları yapar.
Vougeot
Vouget, Chambolle-Musigny’nin hemen güneyinde yer alır. Yaklaşık 65 hektarlık bir alana yayılır ve 50 hektarlık alan tek bir Grand Cru sınıflandırması altında Clos de Vougeot’e ayrılmıştır. Toplamda 4 adet Premier Cru sınıflandırması vardır. Bölge 70’ten fazla üreticiye ayrılır. En iyi şaraplar yüksek konsantre, yumuşak içimli ve kırmızı meyve aroması (özellikle ahududu, böğürtlen ve kırmızı kuş üzümü) baskın olanlardır. Tanen seviyeleri orta derecedir ve Chambolle-Musigny şarapları kadar parfümsü değildir.
İyi bağlar yüksek rakımlarda kalkerli ve mıcır topraklı olanlardır ve en iyi üreticiler yüksek rakımlı alanlarda konumlanmıştır. Alçak rakımlar genelde alüvyon toprak yapısına sahiptir ve toprağın su süzme özelliği oldukça düşüktür bu yüzden alçak rakımlarda yağışların toprağı süzmesi uzun sürer. Genel olarak Grand Cru’lar 15 yıla kadar, Premier Cru’lar 8 yıla kadar ve yerel şaraplar 3-8 yıla kadar yaşlandırılabilir.
1934 yılında bölgenin tanıtımını ve gelişimini amaçlayan “Confrérie des Chevaliers du Tastevin” adında bir vakıf kurulmuştur. İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Vougeot’un sembolü ve etkileyici bir mimarisi olan Clos de Vougeot şatosunu satın almışlardır. Vakfın yaklaşık 12000 üyesi vardır ve Burgonya’yi kalkındırmak isteyen uyelere önemli davetler vermektedirler. Özellikle “black tie dinners” olarak bilinen Burgonya şaraplarını ve Fransız gastronomisini kutlamak ve tanıtmak amacıyla prestijli yemekler düzenlenir. Yemekler, Fransız mutfağına dayalıdır ve Burgonya şaraplarıyla eşleştirilir. Odak noktası Burgonya şaraplarıdır ve bölge bu etkinliklerle kültürel olarak canlı tutulur.
Vosne-Romanée ve Flagey-Échezeaux
Burgonya’nın en pahalı şaraplarının bulunduğu bölgedir. Côte de Nuits’nin tam merkezinde, yani kalbinde yer alır. Grand Cru ve Premier Cru seviyelerinde oldukça zengin ancak aynı derecede pahalıdır. Toplamda 7 adet Grand Cru bulunmaktadır. Bunlar Echezeaux, Grands Echezeaux, La Romanee, Romanee-Conti, Romanee St. -Vivant, Richebourg ve La Tache’dır. Burgonya’nın en iyi şaraplarının çoğu bu bölgeden gelir ve Domaine de la Romanee-Conti tarafından üretilir. Premier Cru’lar arasında Les Suchots, Les Malconsorts, Les Gaudichots ve Jean Gros Grand Cru seviyesinde şaraplar üretirler. Ancak yerel şaraplar çogu orta kalitededir, ancak bölge adını taşıdıkları için olması gerekenden çok yüksek fiyatlarla satılırlar. Grand Cru’lar 20 yıla kadar; Premier Cru’lar 15 yıla kadar ve yerel şaraplar 5 yıla kadar olgunlaştırılabilir.
Romanée-Conti, yaklaşık 1.5 hektarlık bir alanda üretilen Burgonya’nın en iyi şaraplarını yapar. Tüm arazi Domaine de la Romanee-Conti’ye aittir. Ortalama asmaların yaşları 50 yıldan fazladır. Üzümler tamamen olgunlaştığında toplanır ve hektar başına 20-25 hektolitre verim alınır. Yani ortalama yılda 4000-4500 şişe şarap üretilir. Bir şişenin fiyatı astronomik rakamlara ulaşabilir, bu nedenle ancak milyonerlerin içebildiği şaraplar olarak bilinir.
La Tache, yaklaşık 6 hektarlık bir alana yayılır ve yine tüm arazi Domaine de la Romanee-Conti’ye aittir. Romanée-Conti daha açık renkli, daha aromatik ve zarif şaraplar yapar. La Tache ise daha güçlü, yoğun renkli ve daha gövdeli şaraplar üretir. Fiyatları neredeyse Romanée-Conti şarapları kadar yüksektir.
Richebourg, yaklaşık 8 hektarlık bir alanda oldukça güzel konsantrasyonlu ve meyve tatları yüksek şaraplar üretir. Yine en iyi şarapları Domaine de la Romanee-Conti üretir, ancak La Tache ve Romanée-Conti gibi tüm araziye sahip değildir; başka birçok üretici vardır. Diğer iyi üreticiler arasında Jean Gros, Leroy, Meo-Camuzet ve Domaine Clos Frantin bulunur. Robert Parker’a göre Richebourg bağından gelen şaraplar en az 4-5 yıl bekletildikten sonra içilmelidir.
Romanée St.-Vivant, yaklaşık 10 hektarlık bir alanda kurulmuştur. Şaraplar baharatlı, tarçınlı ve topraksı tatlar taşır. Rouchébour, La Tache ya da Romanée-Conti’deki kadar güclü şaraplar üretilmez. Yine en iyi üretici Domaine de la Romanee-Conti ve en az onun kadar iyi olan Domaine Leroy’dur. Burada üretilen şarapların çoğunun yaşlanma potansiyeli diğer yerlere göre daha kısadır.
La Romanée, bölgenin hatta tüm Burgonya’nın en ufak Grand Cru’sudur. 1 hektarlık bir alanı vardır. La Romanee-Conti’nin hemen üzerinde ve Richebourg’un kuzeyinde bulunur. Arazinin tamamı Liger-Belair ailesine aittir, ancak şaraplar Forey ailesi tarafından üretilir. Üretilen şaraplar Beaune’deki negociant Bouchard Pere et Fils’e satılır. Bu negociant şarabın tüm ticari haklarına sahiptir. 2002 yılında şarabın haklarını Liger-Belair ailesi geri almıştır. Yoğun renkli, zengin ve konsantre şaraplar üretilir. Oldukça az üretildiği için bu şaraba ulaşmak pahalı ve zordur.
Grand Échezeaux, 10 hektarlık bir alana yayılır. Bu bölgeden gelen şaraplar oldukça lezzetlidir ve fiyatlar Romanée-Conti ve La Tache’tan daha uygundur. Lüks şaraplara erişemeyenler, Domaine de la Romanée-Conti’nin tarzını deneyimlemek için yine aynı üreticinin Grand Échezeaux şaraplarını tercih edebilirler. Şaraplar 15 yıla kadar olgunlaştırma potansiyeline sahiptir.
Échezeaux, 37 hektarlık bir alana yayılır ve bölgenin en büyüğüdür. Alanın büyüklüğü farklı şarap türlerinin üretilmesine neden olur. Domaine de la Romanée-Conti, Jacques Cacheux, Jacky Confuron, Forey Pere ve Joseph Drouhin en iyi üreticiler arasındadır. Yine de üretilen şaraplar Grand Échezeaux kadar güçlü ve aromatik değildir. Olgunlaştırma potansiyeli daha kısadır ve 10-12 yıla kadar saklanabilir.
Nuits St.-Georges
Nuits St.-Georges bir Premier Cru ve yerel şaraplar bölgesidir. Hiçbir Grand Cru sınıflandırması yoktur. Yaklaşık 315 hektarlık bir alanda toplamda 41 adet Premier Cru sınıflandırması vardır. Şaraplar, Vosne-Romanée Premier Cru’larından daha uygun fiyatlıdır.
Tarz açısından çeşitlilik oldukça fazladır. Meuzin vadisi bölgeyi ikiye ayirir ve vadinin kuzeyinde bulunan bağlar daha yüksek rakımlarda konumlanmıştır. Kuzey bölgesi daha hafif ve taşlı topraklıyken, güneyde toprak daha zengin ve killidir; en iyi şaraplar bu güney bölgelerden gelir. Nuits St.-Georges’un birinci sınıf şarapları isli ve topraksı tatlara sahiptir. Şaraplar bölgenin özelliklerini yansıtır ve buna “gout de terroir” yani “terroir tadı” denir. “Gout de terroir” kavramı, bir şarabın tadı ve özelliklerinin sadece üzüm çeşidi ve şarap yapım teknikleri tarafından değil, aynı zamanda üzümlerin yetiştirildiği belirli terroir tarafından da etkilendiğini vurgular. Yine de şarabın kalitesini şarabı üreten kişi ve onun fikirleri belirler.
Robert Parker’a göre en iyi Premier Cru’lar güneyde bulunan Les Vaucrains, Les Saint-Georges başta olmak üzere Les Pruliers, Les Cailles, Ronciere, Les Perrieres ve Les Poirets’tir. Kuzeyde Vosne-Romanée’nin bitişik Les Damodes, La Richemone ve Aux Boudots bağlarında oldukça başarılı şaraplar üretirler. Bölgede oldukça az miktarda beyaz şarap üretilir. Clos Arlot, Henri Gouges, Michele & Patrice Rion, Jean-Pierre Guyon gibi üreticiler Chardonnay beyazları üretirler. Yerel şaraplar genellikle düşük kalitededir. Premier Cru’lar 12 yıla kadar, yerel şaraplar ise 8 yıla kadar yaşlandırılabilir.