Côte de Beaune, konum olarak Côte de Nuits‘ın güneyinde yer almaktadır. Daha geniş bir coğrafi alana sahiptir ve yaklaşık 5 bin hektarlık bir bölgeyi kapsar. Cote de Beaune toplamda 16 ana şarap bölgesine ayrılır: Ladoix-Serrigny, Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Savigny-Les-Beaune, Chorey-Les-Beaune, Beaune, Pommard, Volnay, Monthelie, Auxey-Duresses, Saint-Romain, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin ve Santenay.
Ladoix-Serrigny
Côte de Beaune’un en kuzeyinde bulunan bir bölge olan Ladoix-Serrigny, yaklaşık 360 hektarlık bir alanı kapsar. Bu bölgede toplamda 2 Grand Cru şarap sınıflandırması bulunur: Corton ve Corton-Charlemagne.
Gerçekte Ladoix, Aloxe-Corton ve Pernand-Vergelesses şarap bölgeleri Corton Grand Cru sınıflandırmasını paylaşırlar, ancak yasal olarak Ladoix-Serrigny, kendi bölgesinde üretilen şarapları “Ladoix” adıyla piyasaya sürme hakkına sahip değildir. Bu nedenle, fiziksel olarak Grand Cru bağlarına sahip olmasına rağmen, yasal olarak kendi adlarına Grand Cru sınıflandırması yoktur.
Örneğin, Ladoix-Serrigny bölgesi içinde yer alan Les Vergennes bağı, piyasaya sürülen şaraplarda Aloxe-Corton Grand Cru adını kullanmak zorundadır. Bu durum, Ladoix isminin önünü tıkar. Bu yüzden diğer Côte de Beaune şarap bölgeleri kadar popüler değildir. Üstelik Côte d’Or’un en önemli bağları olan Les Maréchaudes, Corton Les Bressandes, Corton Les Renardes ve Corton Clos du Roi gibi Aloxe-Corton Grand Cru sınıflandırmaları Ladoix’e birkaç adım uzaklıktadır.
Grand Cru ve Premier Cru bağları bölgenin batısında, Aloxe-Corton’a komşu olan yerlerde kurulmuştur ve ufak bir alanı kaplarlar. Ladoix-Serrigny’nin diğer şarap alanları bölgenin kuzeydoğusuna ve doğusuna doğru genişler. Çok sayıda yerel şarap vardır ve bu yerel şarap kategorisi genelde orta kalitedeki şaraplardan oluşur. Bu yüzden bölge yasal Grand Cru durumundan darbe yerken, iyi Premier Cru’lar da orta kalite yerel şarapların şöhretinden payını alır. Toplamda 5 Premier Cru sınıflandırması vardır.
Bölgede genel olarak hafif gövdeli şaraplar üretilir. En iyi üreticiler arasında Capitain-Gagnerot, Chevalier Pere et Fils, Edmond Cornu, Michel Mallard, Prince Merode, Andre Nudant ve Gaston et Pierre Ravaut bulunur. Grand Cru’lar yaklaşık 15-20 yıl, Premier Cru’lar 7 yıla kadar ve yerel şaraplar 4 yıla kadar yaşlandırılabilir. En iyi bağlar Corton tepesinin yamaçlarında kuruludur. Chardonnay beyazlarının yanı sıra az miktarda Pinot Gris ve Pinot Blanc üretilir.
Aloxe-Corton
Ladoix-Serrigny bölgesinin hemen batısında yer alır ve toplam 250 hektarlık bir alanda kurulmuştur. Corton adıyla tek bir Grand Cru altında 20’den fazla üzüm bağı Grand Cru sınıflandırmasını alır. Bunlardan bazıları Le Corton, Corton Les Pougets, Corton Les Languettes, Corton Les Paulands, Corton Les Moutottes ve Corton Le Rognet’tir. Buna ilaveten Corton-Charlemagne kendi başına beyaz şarap üretimi için ayrı bir Grand Cru oluşturur.
Corton tepesi veya diğer adıyla Montagne de Corton, bu bölgenin en önemli noktasıdır ve en önemli bağlar bu bölgenin etrafında toplanmıştır. Üretilen kırmızı şaraplar genellikle topraklı, baharatlı ve tütünsü tatlara sahiptir. Tanen seviyeleri yüksektir ve 15 yıla kadar yaşlandırılabilir.
Corton-Charlemagne’de üretilen beyazlar ise en iyi Chardonnay örneklerindendir. Adını Kral Charlemagne’den alır (Kral Şarlman) ve hatta burada ilk üzümleri onun ektirdiği söylenir. Corton-Charlemagne bağlarının kireçtaşı toprak üzerine ve güneydoğuya bakan yamaçlarda kurulması, Chardonnay üzüm yetiştiriciliği için oldukça elverişli bir ortam yaratır. Chardonnay beyazları Corton Grand Cru kırmızılarından daha yüksek yaşlandırma potansiyeline sahiptir ve 20 yıla kadar yaşlandırılabilir. Premier Cru ve yerel şaraplar ise 10 yıla kadar yaşlandırılabilir.
Üretilen kırmızı şaraplar genellikle yüksek tanenlidir ve erken içilmesi önerilmez. Yaşlandırılmış kırmızılarda bu sert tanenler ve yoğun toprak tatları zamanla dengelenir. En iyi örnekler arasında Chandon, Dubreuil-Fontaine, Daniel Senard, Michel Voarick, Louis Jadot ve Louis Latour bulunur.
Corton-Charlemagne beyazları Montagne de Corton tepesinin güneydoğu yamaçlarında kuruludur. Bölgede Kral Charlemagne ile ilgili doğruluğu kanıtlanmamış komik bir hikaye anlatılır. Hikayeye göre kralın eşi, kralın sakallarının sürekli kırmızı şaraba girmesinden çok şikayetçidir. Kral şarap tutkunu olduğu için sakallarının kırmızıya boyanmasını umursamaz. Bunun üzerine eşi kralı beyaz şarap içmeye ikna eder ve bu bölgenin kurulmasını sağlar.
Cote de Beaune’nin bu bölgesinde üretilen beyazlar gerçekten de krallara layıktır. Bunlar oldukça zengin ve yüksek kalitede beyazlardır. En iyi üreticiler arasında Louis Jadot, Louis Latour, Bonneau de Matray, Marius Delarche ve Tollot-Beaut bulunur. Bu üreticiler arasında hem Corton’da hem de Corton-Charlemagne içinde iyi bağlara sahip olan Louis Latour ve Louis Jadot’tur. En yüksek kalitede üretilen şaraplar sınırlıdır ve piyasada bulunması oldukça zordur.
Pernand-Vergelesses
Robert Parker’a göre bölgenin beyaz üretimi toplam şarap üretiminin %25’ine denk gelir. Corton-Charlemagne Grand Cru alanının yaklaşık 17 hektarlık bölümü Pernand-Vergelesses’e ayrılmıştır. Oldukça konsantre, zengin ve yüksek yaşlandırma potansiyeline sahip Chardonnay beyazları burada üretilir. Cote de Beaune’nin bu bölgesinde az miktarda Aligote beyazları da üretilir.
Kırmızılarda Grand Cru bölgesi yoktur ve tüm kırmızılar Premier Cru ve yerel şaraplardan oluşur. Genellikle kırmızı kil toprak üzerinde yetişen bu şaraplar yüksek tanenli, topraksı ve baharatlı tatları da beraberinde getirirler. Kırmızı şarapların birçoğu en büyük 4 ana Premier Cru bölgesinden gelir. Bunlar, Cru’lar en güneybatıda yer alan Île des Vergelesses ve hemen onun doğusunda kurulmuş aynı zamanda Premier Cru’ların en büyüğü olan Les Vergelesses, bunların kuzeyinde bulunan Les Fichots ve Corton-Charlemagne’ye en yakın ve onun batısında konumlanmış En Caradeux’dur.
Önemli üreticiler arasında Besancnot-Mathouillet, Bonneau du Martray, Chandon, Marius Delarche, Louis Jadot, Louis Latour ve Rapet Père et Fils gibi üreticiler bulunur. Genel olarak Corton-Charlemagne Grand Cru’ları 20 yıla kadar, kırmızı Premier Cru’lar 12 yıla kadar, beyaz Premier Cru’lar 8 yıla kadar ve diğer yerel şaraplar 5 yıla kadar yaşlandırma potansiyeline sahiptirler.
Ladoix-Serrigny gibi Pernand-Vergelesses bölgesi de Côte de Beaune’nin az bilinen şarap bölgelerindendir. Bu yüzden bazı üreticiler, daha çok bilinen “Côte de Beaune-Villages” ismini şarap etiketlerinde kullanırlar.
Savigny-lès-Beaune
Savigny-lès-Beaune, Côte de Beaune’nin en güzel şarap bölgelerinden biridir. Yaklaşık 550 hektarlık bir alanda kurulmuştur. Şarapların tamamı Premier Cru ve yerel şarap sınıflandırmalarından oluşur. Bölgeye ait Grand Cru sınıflandırması bulunmamaktadır. Bir Burgonya klasiği olarak bölgede üretilen üzümlerin çoğu Pinot Noir’dir. Beyaz şaraplarda ise yine Chardonnay en fazla üretilen üzümdür.
Genel olarak hafif gövdeli, kiraz aromalı ve topraksı şaraplar öne çıkar. En iyi bağlar kuzeyde Rhoin Nehri’ne bakan yamaçlarda kurulmuştur. Bu bölgelerde toprak, kil, kireçtaşı ve demir değerleri yüksektir ve Savigny-lès-Beaune’nin en iyi şarapları bu bağlardan gelir. Toprağın bu yapısı şarabın daha koyu renkli ve daha gövdeli olmasını sağlar.
Bu bölgenin en iyi Premier Cru bağları Aux Vergelesses, Les Lavieres, Aux Serpentieres, Aux Clous ve Aux Guettes’tir. Güney bölgesinde ise toprak yapısı daha fazla kumlu ve kalkerlidir ve daha hafif gövdeli şaraplar üretilir. Güneydeki en iyi bağlardan bazıları La Dominode, Les Narbantos, Les Marconets ve Les Peuillets’tir. Beyaz şaraplar oldukça az üretilir ve toplam şarap üretiminin %10’unu geçmez.
Premier Cru şaraplar en fazla 10 yıla kadar olgunlaştırılabilirken (genellikle çok az üretici bu potansiyeli sağlar), yerel şaraplar en fazla 5 yıla kadar olgunlaştırılabilir. En iyi üreticiler arasında kırmızılarda Doudet-Naudin, Joseph Drouhin, Hospices de Beaune Simon-Bize; beyazlarda yine Doudet-Naudin, Pierre Labet ve Capron Manieux bulunur.
Chorey-lès-Beaune
Yaklaşık 130 hektarlık bir alana kurulmuştur ve sadece yerel şarapların olduğu bir bölgedir. Grand Cru ve Premier Cru sınıflandırmaları yoktur. Hafif gövdeli ve meyveli, özellikle çilek ve kiraz aromalı şaraplar üretilir.
Bölge olarak düz bir coğrafyada kurulmuştur, bu yüzden Cote de Beaune’nin diger sarap bolgelerine nazaran şarap üretimi için toprak çok elverişli bir yapıda değildir. Yine de oldukça iyi üreticiler vardır. Güneyde Aux Vlous, Les Crais ve Champ Pietant, kuzeyde ise Les Chamos Longs, Les Bons Ores ve Les Champs Longs bölgelerinde oldukça güzel şaraplar ve iyi üreticiler vardır. Önemli üreticiler arasında Domaine Arnoux, Capitain-Gagnerot, Edmond Cornu, Leroy ve Tollot-Beaut bulunur. Genellikle şarapların 2-4 sene içinde tüketilmesi uygundur.
Beaune
Côte de Beaune ismini bu bölgeden alır. Burgonya’nın şarap başkentidir ve en önemli şarap bölgelerinden biridir. Bölge tarihte Roma İmparatorluğu’nun ordugahı olarak kullanılmıştır. Dijon’un yaklaşık 40 km güneyindedir ve toplam şarap alanı yaklaşık 650 hektardır. Sadece Premier Cru ve yerel şarap sınıflandırmaları bulunur. Herhangi bir Grand Cru sınıflandırmasına sahip değildir. Bölgeye büyük negociantlar hakimdir ve şehrin altı bu büyük tüccarların içki mahzenleriyle kaplıdır.
Bölgede her yılın Kasım ayının üçüncü haftasında düzenlenen Üç Şanlı Gün olarak kutlanan bir şarap festivali yapılır. Adı Les Trois Glorieuses of Hospices de Beaune’dur. Bu festivalin kökeni tarihsel olarak Temmuz Devrimi olarak bilinen 27, 28 ve 30 Temmuz 1830’da Bourbon hanedanının sona erdirildiği ayaklanmalara dayanır. Festival, Confrerie des Chevaliers du Tastevin vakfının Clos Vougeot şatosunda düzenlenen yemekle başlar ve Pazartesi günü La Paulée de Meursault adı verilen hasadın bitimini kutlayan öğle yemeğiyle sona erer. Trois Glorieuses dünyadaki yeme içme festivalleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir.
Bu üç günün en önemli organizasyonu Pazar günü yapılan Hospices de Beaune şarap müzayedesidir. Hospices şarapları ilk olarak, Beaune Hastanesinin gelir yaratmak amacıyla 1859’da açık artırmada satılmıştır. Günümüzde yerel hastanelere yardım yapmak ve çeşitli vakıf işlerini yürütmek için devam ettirilen bir gelenektir. Oldukça rağbet gören bir müzayededir ve dünyanın dört bir yanından şarap alıcıları bu müzayede için gelirler.
Şaraplar en primeur olarak satılır. Bu terim, şarapların şişelenip piyasaya sürülmeden önce satın alınma sürecini ifade eder. Hospices de Beaune şarabı satın almak isteyenler için en büyük zorluk şarabın henüz potansiyelini açmamış ve çok genç olmasıdır. Hasattan hemen önce satışa sunulan bu şaraplar henüz çok odunsu ve acı bir tada sahiptir. Dolayısıyla şarap dinlendirilmeye bırakıldıktan sonra şarabın iyi veya kötü olduğu belli olur. Bu da şarabın piyasa değerinin müzayede sırasında belirlenmesini oldukça zorlaştırır.
Şaraplarda genellikle çilek ve vişne aromaları baskındır. Önemli üreticiler arasında Cote de Beaune’nin büyük negociantlardan Bouchard Pere et Fils, Chanson, Drouhin, Jadot ve Louis Latour bulunur. En iyi Premier Cru bölgeleri Pommard bölgesine yakın olan Les Epenottes, Le Clos des Mouches ve bölgenin ortasından kuzeye doğru Les Greves, Les Bressandes, Les Cents Vignes ve güneybatı tarafında bulunan Les Avaux ve Les Sizies’tir. Genellikle Premier Cru’lar en fazla 10 yıla kadar ve yerel şaraplar en fazla 5 yıla kadar yaşlandırılabilir.
Bölgenin çoğu az sayıda negociantlar tarafından kontrol edilir, bu yüzden şarap üretim karakteri çok çeşitlilik göstermez ve bireysel üreticilerin özellikleri ön planda değildir. Yine de Louis Jadot, Drouhin ve Leroy gibi önemli negociantlar bölgenin en iyi şaraplarını yaparlar.
Pommard
Pommard, Beaune’nin güneyinde yer alır. Yaklaşık 670 hektarlık bir alana yayılır. İsmini Antik Roma tanrıçası Pomona’dan alır. Bölgede bulunan oldukça güzel bir mimariye sahip Chateau de Pommard görülmeye değerdir. Şarap üreticisi ve psikanalist olan Jean Laplanche bu şatoya sahipti ve şatoya ait olan 20 hektarlık alanda 2012 yılına kadar şarap üretmeye devam etti. Premier Cru sınıflamasına sahip olmamasına rağmen oldukça iyi yerel şaraplar üretmiştir. Pommard, Grand Cru sınıflandırmasına sahip değildir. Beaune gibi sadece Premier Cru ve yerel şaraplar bulunur.
Côte de Beaune’nin en gövdeli şarapları burada üretilir ve Pommard şaraplarının ana özellikleri tam gövdeli, yoğun renkli ve güçlü şaraplar olmasıdır. Şarapların bu kadar gövdeli ve koyu renkli olmasının nedeni bölgenin kırmızı killi toprak yapısından kaynaklandığı söylenir. 28 adet Premier Cru vardır. Aralarında Les Rugiens, Les Epenots ve Pezerolles bölgeleri Grand Cru kalitesinde şaraplar üretirler.
Les Rugiens, Hauts ve Bas (yukarı ve aşağı) olarak ikiye ayrılır. Genellikle güçlü, baharatlı, topraklı ve tam gövdeli şaraplar üretilir. Pothier-Rieusset, Hubert Montille, Michel Gaunoux ve Domaine Courcel Les Rugiens’in en iyi üreticilerindendir.
Les Grands ve Les Petits Epenots bağlarında üretilen şaraplar Les Rugiens’e göre daha hafif gövdeli şaraplardır. Armand Girardin, Joseph Drouhin, Pothier Rieusset ve Domaine Courcel önemli üreticilerdir.
Premier Cru’lar en fazla 12 yıl, yerel şaraplar 8 yıla kadar yaşlandırılabilir.
Volnay
Volnay, Pommard’ın hemen güneyinde yer almaktadır. Yaklaşık 365 hektarlık bir alanda bağcılık yapılmaktadır. Bu bölgede yalnızca Premier Cru ve yerel şarap sınıflandırmaları bulunmaktadır. Pommard’ın güçlü şaraplarına karşılık olarak, Volnay hafif, zarif, lezzetli ve parfümsü şaraplar üretmektedir. En iyi bağlar arasında Clos des Chenes, Taillepieds, Bousse d’Or, Clos des Ducs ve Les Pitures bulunmaktadır. Clos des Chenes Grand Cru seviyesinde şaraplar üretir. Bu şaraplar genellikle gençken tüketilse de yüksek tanenli ve olgunlaştırmaya değer şaraplar da mevcuttur. Premier Cru şaraplar genellikle 4 ile en fazla 12 yıl kadar olgunlaştırılabilir ve bu tür şaraplar oldukça nadirdir. Yerel şaraplar ise 4 ile 8 yıl arasında olgunlaştırılabilir.
Yüksek yamaçlarda kireçli bir toprak yapısı bulunur ve en iyi bağlar bu bölgelerde kurulur. Aşağı doğru inildikçe toprak daha taşlı hale gelir ve bu tür bağlarda üretilen şaraplar yüksek tanenli ve dolgun karakterli olurlar. En alçak bölgelerde ise toprak daha killi yapıya sahiptir ve toprağın suyu süzme gücü azdir.
Şarap üreticilerinden Jacques d’Angerville’ın bölgeye katkısı oldukça büyüktür. Jacques, özellikle az miktarda ve yüksek konsantrasyonlu şaraplar üretme konusunda uzun yıllar çalışmıştır. Bu nedenle birçok Cote de Beaune şarap tutkunu ve bölgedeki meslektaşları tarafından saygı görmüş ve hayranlık kazanmıştır. Jacques ailesi, Clos de Ducs bağından elde edilen Volnay’ın en hafif şaraplarını üretir ve bu şaraplar olgunlaştırmak için büyük potansiyele sahiptir. Jacques d’Angerville, 2003 yılında hayatını kaybetmiştir.
Clos des Chenes, diğer bağlar arasında en zengin ve olgun şarapları üreten bir bağdır. Domaine Lafarge ve Jean Marc Bouley, bu bağın en başarılı üreticilerindendir.
Monthélie
Monthélie, Volnay’ın hemen batısında yer almaktadır. 180 hektarlık bir şarap üretim alanına sahiptir. Volnay ve Pommard gibi sadece Premier Cru ve yerel şarap sınıflandırmaları vardır. Volnay’a göre daha gövdeli ve oldukça yüksek tanenli şaraplar üretilir. Cote de Beaune’nin en az bilinen şarap bolgelerinden biridir. Garaudet, Lafon, Pernin Rossin ve Eric Boussey önde gelen üreticilerdir. Premier Cru şarapları en fazla 8 yıl boyunca, yerel şaraplar ise en fazla 6 yıl boyunca olgunlaştırılabilir.
Önde gelen Premier Crular Les Champs Fulliot, Sur La Velle, Les Duresses, Les Vignes Rondes, Le Meix Bataille, Les Clos Gauthey, Les Riottes, Le Cas Rougeot ve La Taupine’dir. Toplamda 15 Premier Cru sınıflandırması bulunmaktadır. Toprak yapısı güney bölgelerde genellikle kırmızı kil ve mıcır içerirken, kuzeydoğu yani Volnay’a komşu olan bölgelerde daha taşlı bir toprak yapısı mevcuttur.
Monthélie henüz Volnay seviyesinde şaraplar üretemese de büyük bir potansiyele sahiptir. Birçok üretici, bağlardan gelen üzümleri harmanlayarak Monthélie Premier Cru olarak piyasaya sürerler. Bölgenin çeşitlilik göstermesi ve şarap karakterinin olgunlaşması için zamana ihtiyaç vardır. Beyaz şarap üretimi oldukça sınırlıdır.
Auxey-Duresses
Saint Romain vadisi üzerinde yaklaşık 170 hektarlık bir alana kurulmuştur. Grand Cru sınıflandırması yoktur. 11 Premier Cru sınıflandırmasına sahiptir. Çoğunlukla kırmızı olmakla birlikte Chardonnay beyaz şarapları da üretilir. Kırmızılar genellikle baharatlı, güçlü ve siyah orman meyve aromalı olurlar. Oldukça iyi yaşlanma potansiyeline sahiplerdir ve en iyi örnekleri 15 yıla kadar olgunlaştırılabilir. Kremsi ve orta-yüksek asitli Chardonnay beyazları da genellikle en iyi örnekleri 8 yıla kadar olgunlaştırılabilir. En büyük üretici Madame Lalou Bize-Leroy’dur. Robert Parker’a göre Auxey-Duresses Leroy’un genel merkezi gibidir.
İsim bilinirliği az olduğu için üreticiler şarapları Côte de Beaune-Villages adı altında satarlar. Bu ticari olarak kısa vadede uygun gibi görünse de uzun vadede Auxey-Duresses isminin bilinirliğine zarar verir. En iyi Premier Cru bağı Les Duresses’tir. Fakat ilginç bir şekilde diğer bir Premier Cru olan Bas de Duresses bağı da şaraplarını Les Duresses adı altında satabilir. Bu tüketiciler için şaşırtıcı bir durumdur çünkü Les Duresses bağı Bas de Duresses’ten her zaman daha kaliteli şaraplar üretir. Diğer bir iyi Premier Cru Clos du Val’dir. Daha hafif gövdeli ve meyveli şaraplar buradan gelir. Büyük negociantlardan olan Leroy oldukça kaliteli şaraplar üretir. Benzer bir şekilde Michel Prunier en iyi üreticiler arasındadır.
Saint-Romain
Saint Romain Auxey-Duresses bölgesinin batısında yer alır. Yaklaşık 140 hektarlık bir alanda şarap üretimi yapılır. Buradaki bağlar Côte de Beaune içindeki bağlar arasında en yüksek rakımlarda kurulmuştur. Chorey-lès-Beaune gibi herhangi bir Premier Cru ve Grand Cru sınıflandırmasına sahip olmayan bir bölgedir. Yine de önemli “Lieu-dit” bağları vardır. “Lieu-dit” terimi şarap üretim bölgeleri için kullanılan coğrafi adlandırmadır. Grand Cru ya da Premier Cru sınıflandırması olmayan bölgeler belirli bir bağın kalitesini veya karakterini ifade etmek amacıyla bu terimi kullanırlar. Şarap üreticileri, hangi üzümlerin hangi “Lieu-dit”den geldiğini belirtmek ve şaraplarının kökenini vurgulamak için bu terimi kullanırlar.
Bölgedeki “Lieu-dit” alanları Les Dos d’Ane, Sous le Chateau, Sous la Velle ve Sous Roche’dir. Robert Parker’a göre, bölgedeki Chardonnay’lar, Pinot Noir şaraplarından daha iyidir. Çünkü kalkerli toprakta ve yüksek rakımda kurulmuş bağlar Chardonnay üzümlerinin aynı oranda olgunlaşmasına yardımcı olur. Bölgedeki beyaz şarapların taze, canlı ve ferahlatıcı bir yapısı vardır. Kırmızılar ise hafif gövdeli, açık renkli ve genellikle çilek aromalıdır. Şaraplar genellikle 3-4 yıl olgunlaştırma potansiyeline sahiptir. En iyi üreticiler arasında Louis Latour, Bernard Fevre, Alain Gras ve Rene Thevenin bulunur.
Côte de Beaune’un en ünlü fıçı üreticisi François Frères bu bölgeden gelir. Frères ailesi fıçı üretimine 1910 yılında başlamıştır. 1980’lerde fıçı yapım tekniklerini modernize etmiş ve ilk ihracatını 1982 yılında Avustralya’ya yapmıştır. Günümüzde 3. nesil fıçı üretimine devam etmektedirler ve Frères şirketi 5 kıtaya fıçı ihracatı yapmaktadır. Ayrıca Tonnellerie François Frères şirketi Fransa’da halka açıktır. Bölgeyi ziyaret edenler genellikle daha fazla fıçı satın almak için gelirler. Frères’in ünü, Côte de Beaune’nin bu şarap bölgesinde üretilen iyi şarapları bir bakıma gölgede bırakır.
Premier Cru sınıflandırması olmamasına rağmen en iyi şaraplar bölgenin kuzeyine doğru konumlanmıştır. Sous le Chateau ve Sous la Velle bölgeleri diğerleri arasında en iyi şarapları üretirler.
Meursault
Yaklaşık 400 hektarlık bir alanda üretim yapılır. Monhélie ve Puligny-Montrachet arasında bir bölgede yer alır. Côte de Beaune içinde Beaune’den sonra en çok ziyaret edilen bölge Meursault’tur. Bunun ana nedeni Meursault’ta birçok üretici ziyaretçilere şarap tadımı ve direkt satış yaparlar. Bölgedeki en önemli yapı Château de Meursault’tur. Grand Cru sınıflandırması yoktur. 19 Premier Cru ve birçok yerel şarap bulunur. Aralarından en iyi şaraplar güneyde bulunan Les Perrières’den gelir. Bölgesi ince, kayalık topraklarla ve yüksek oranda kireç taşı içeriğiyle öne çıkar. Burada üretilen şaraplar 20 yıla kadar yaşlandırma potansiyeline sahiptir. Bölgenin kuzeyindeki bölgeler kırmızı kireçtaşı üzerine kurulu, killi ve kıvrımlıdır. Bu nedenle kırmızı şarap yapımına daha uygundur. Güneye doğru gidildikçe toprak yapısı daha açık bir renkte ve taşlı hale gelir.
Premier Cru’ların en ünlü olanları Les Genevrières, Les Charmes ve Les Perrières’tir. Üçü de bölgenin kuzeyinde bulunur. Meursault’un amiral gemileri bu bölgelerdir. Aralarından Grand Cru seviyesine en layık olan Les Perrières’tir. Özellikle bölgenin önde gelen üreticisi Robert Ampeau’nun şarapları oldukça lezzetlidir. Les Charmes aralarında en büyük alana sahiptir ve Les Perrières’ten daha az asitli ama daha gövdeli şaraplar üretir. Bu bölgede üretilen Chardonnay beyazlarında olgun meyve tatları oldukça belirgindir. Aralarında en pahalı şarapları Les Genevrières üretir. Kalitesi Les Perrières ve Les Charmes kadar yüksektir ve tat olarak ikisinden de örnekler barındırır. Comte Lafon ve François Jobard bölgenin önde gelen üreticileridir.
Meursault’un en iyi örnekleri zengin, lezzetli, yağlı bir his uyandıran ve aynı zamanda elma ve şeftali aromalarının çok yüksek olduğu şaraplardır. Ampeau, Millot, Boillod, Comte Lafon, Coche-Debord, Leroy, Lafon, Jean-François, Coche-Dury, Château de Meursault ve Rougeot en iyi üreticiler arasındadır. Les Perrières dışındaki Premier Cru’ların en iyi örnekleri 8 yıla kadar, yerel şaraplar en fazla 7 yıla kadar yaşlandırılabilir.
Puligny-Montrachet
Puligny-Montrachet, Meursault’un hemen güneyinde yer alır. Kuzeyinde ise Chassagne-Montrachet bulunur. Bağcılık yaklaşık 250 hektarlık bir alana yayılır. 4 Grand Cru ve 17 Premier Cru sınıflandırması vardır. Côte de Beaune içinde fiyat seviyeleri olarak en astronomik rakamlara bu bölge ulaşır. Yine de tüm bölgenin üretimi alıcısını bulur. Grand Crular şu şekildedir: Montrachet, Chevalier-Montrachet, Bâtard Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet.
Robert Parker’a göre Grand Cru’lar arasında en güçlü şarapları üreten bölge Chevalier-Montrachet’tir. Montrachet ve Bâtard-Montrachet ise en yüksek yaşlandırma potansiyeline sahip olanlardır. Diğerlerine göre kalite olarak Premier Cru seviyesine yakın olan bölge Bienvenues-Bâtard-Montrachet ve en az yaşlandırma süresine burası sahiptir.
Bölgede kırmızı şaraplar az miktarda üretilir ve Côte de Beaune bölgesinin en değerli beyaz Chardonnay şarapları Puligny-Montrachet’te üretilir. Genellikle en iyi şaraplar 6-7 yıl içinde içildiğinde erken içilmiş sayılır, o yüzden minimumda 8 yıllık bir bekletme süresi gerekir. En konsantre beyazlar Chevalier-Montrachet’te Domaine Leflaive, Michel Neillon, Louis Jadot, Louis Latour ve Georges Deleger tarafından yapılır.
Bölge, Côte de Beaune hatta zaman zaman Burgonya içinde Chardonnay beyazları için en soylu bölge kabul edilir. Grand Cru’lardan Le Montrachet en fazla 20 yıla kadar, Chevalier-Montrachet en fazla 12 yıla kadar; Bâtard-Montrachet en fazla 15 yıla kadar; Bienvenues-Bâtard-Montrachet en fazla 8 yıla kadar yaşlandırılabilir. Premier Crular 3 ile 10 yıl arası, yerel şaraplar ise 1 ile 4 yıl arasında yaşlandırılabilir.
Le Montrachet ismini üzerinde kurulduğu Mont Rachat tepesinden alır. Fransız Devrimi’ne kadar bölge sadece Clermonde-Montoizons ailesine aitti. Devrimle birlikte araziler çiftçilere devredildi. Côte de Beaune’nin en önemli Grand Cru’larındandır. Kurulduğu yamaçlarda güneş ışığını tüm gün alır. Ayrıca bölgenin kalkerli toprak yapısı toprağın su süzme özelliğini yükseltir, bu da Chardonnay için oldukça elverişli bir ortam yaratır. Toplamda 8 hektarlık bir alanda kuruludur. Bu bağın bir kısmı yine Côte de Beaune’nin diğer bir şarap bölgesi olan Chassagne-Montrachet’e aittir. Bouchard Père et Fils ve Domaine de la Romanée-Conti’nin bağ içinde kendine ait arazileri vardır. Domaine Leflaive ve Joseph Drouhin, Montrachet’nin en prestijli şaraplarını üretirler.
Bölgedeki Domaine de Baron Thenard’ın sahip olduğu bağlardan ve négociant Remoissenet tarafından satılan şaraplar oldukça yüksek kalitededir. Ayrıca Domaine Ramonet ve Domaine de la Romanée Conti’nin Montrachet’leri ise insanın aklını başından alan tartışmasız bölgenin en iyi şaraplarını yaparlar. Diğer iyi üreticiler arasında Amiot-Bonfils, Marc Colin (çok az miktarda üretim yapar), Joseph Drouhin ve Comte Lafon bulunur. Bu üreticilerin şarapları oldukça yüksek fiyatlardan satılır.
Chevalier-Montrachet, Mont-Rachat tepesinde hemen Le Montrachet’in kuzeybatısında yer alır. Rakım olarak en yüksekte kurulmuş Grand Cru bağıdır. Alanın adı, “Montrachet’nin şövalyesi” anlamına da gelen o bölgedeki tarihi bir soyludan alır. Kireç taşı tabanlı toprağı, Montrachet toprağından daha incedir ve yüksek oranda kil içerir. Chevalier’in toprağı suyu iyi süzer ve yüksek kalitede meyve ve kompleks şaraplar elde edilmesini sağlar. Robert Parker’a göre burada üretilen şaraplar Le Montrachet’in Ramonet ve Romanée-Conti dışındaki üreticilerinden çok daha iyidir. Bu yüzden fiyat olarak daha uygun olan ve aynı zamanda daha kaliteli olan şarapları buradan tercih etmek daha mantıklıdır. 7 hektarlık bir alanda kurulmuştur.
Le Montrachet’le karşılaştırıldığında daha güçlü fakat daha az yaşlandırma potansiyeline sahiptir. Genellikle en fazla 10-12 yıl arası yaşlandırılabilir. En büyük üreticiler Bouchard Pere et Fils ve Domaine Leflaive’dir. İkisi arasında Domaine Leflaive bölgenin en iyi şaraplarını üretir. Diğer yandan Côte de Beaune’nin ünlü négociant’larından Louis Latour ve Louis Jadot bu bağdan harika şaraplar üretirler.
Bâtard-Montrachet, 11 hektarlık bir alana yayılır. Le Montrachet bağında olduğu gibi bu bağın yaklaşık yarısı Côte de Beaune’nin diğer bir şarap bölgesi olan Chassagne-Montrachet’e aittir. Kalite olarak Chevalier-Montrachet kadar olmasa da Michel Niellon, Coffinet, Gagnard, Antonin Roder gibi üreticiler oldukça iyi şaraplar üretirler. Yine de Chevalier’den daha fazla alanda üretim yapılır, bu nedenle şaraplar piyasada daha fazla bulunur.
Bienvenues-Bâtard-Montrachet, bölgenin en küçük Grand Cru bağıdır. Yaklaşık 3.5 hektarlık bir alana yayılır. Robert Parker’a göre burada üretilen şaraplar daha çok Premier Cru seviyesindedir. Yine de Domaine Ramonet, Leflaive ve Robert Carillon ürettikleri şaraplarla Grand Cru seviyesinin hakkını verirler.
Chassagne-Montrachet
Chassagne-Montrachet, 350 hektarlık bir alanda bağcılık yapılır. Grand Cru, Premier Cru ve yerel şarap sınıflandırmaları bulunur. 3 Grand Cru ve 50’den fazla Premier Cru sınıflandırmasıyla oldukça geniş bir yelpaze sunar. Bölgede kırmızı ve beyaz üretimi yarı yarıyadır. Genellikle en iyi kırmızılar hafif gövdeli, açık renkli, yumuşak ve kiraz aromalı olanlardır. Ancak Côte de Beaune’nin bu bölgesi daha çok beyaz şaraplarıyla öne çıkar ve bölgenin ünü Chardonnay beyazları üzerine kuruludur. Genel olarak bölgenin şarap kalitesi oldukça yüksektir. Grand Cru’lar en fazla 15 yıla kadar, Premier Cru’lar en fazla 10 yıla kadar ve yerel şaraplar 5 yıla kadar yaşlandırma potansiyeline sahiptir.
Toplamda 3 tane olan Grand Cru’lar Le Montrachet ve Bâtard-Montrachet. Bu ikisi Puligny-Montrachet bölgesiyle paylaşılır ve Puligny-Montrachet şarap bölgesi altında açıklanmıştır. Üçüncü Grand Cru ise Criots-Bâtard-Montrachet’tir.
Criots-Bâtard-Montrachet, Grand Cru’lar arasında en küçüğüdür. Toplam alanı yaklaşık 1,5 hektardır. Genellikle şarap kalitesi Bâtard-Montrachet seviyesindedir. Genel olarak birkaç üretici dışında üretilen şaraplar orta kalite ya da Premier Cru seviyesine daha yakındır. Domaine Blondeau-Danne, Charles Bonnefoy, Perrot ve Rene Renner önde gelen üreticilerdir.
Bölgede birçok iyi Premier Cru bağı bulunmaktadır. Bunların en önde gelenleri Les Vergers, Les Embazees, Les Caillerets ve Les Ruchottes bağlarıdır.
Saint-Aubin
Doğusunda Puligny-Montrachet ve güneyinde Chassagne-Montrachet Saint-Aubin’in sınırlarını oluşturur. Grand Cru sınıflandırması yoktur. Toplamda 30 Premier Cru ve birçok yerel şarap sınıflandırması vardır. Premier Cru beyazları en fazla 4 yıla kadar, kırmızıları en fazla 7 yıla kadar yaşlandırılabilir. Yerel şaraplar ise 3-4 yıla kadar yaşlandırılabilir. Kireçtaşı ve taşlı toprak yapısı Chardonnay üzüm yetiştiriciliği için oldukça uygundur. Cote de Beaune’nin bu bölgesinde Chardonnay beyazları kırmızı şaraplardan daha öne çıkar.
Bölgenin yarısından çoğu Premier Cru bağlarına ayrılmıştır. En iyi Chardonnay örnekleri Chassagne ve Puligny-Montrachet sınırlarındadır. Le Charmois, En Remilly, Chateniere, Les Murgers des Dents de Chien ve Sous Roche Dumay önde gelen Premier Cru bağlarındandır.
Sanetay
Sanetay, Chassagne-Montrachet’in güneyinde yer alır. Côte de Beaune’nin en az bilinenidir ve önem seviyesine göre listenin sonunda yer alır. Genellikle güçlü ve topraklı kırmızı şarapların üretildiği bir bölgedir. Oldukça az miktarda Chardonnay beyazları üretilir.
380 hektarlık bir alanda şarap üretimi yapılır. Grand Cru sınıflandırması bulunmaz. 12 adet Premier Cru sınıflandırmalı bağ bulunur. İyi şarap örnekleri kiraz ve çilek aromalı, mineralli, baharatlı, tütünsü, topraksı ve tanen seviyeleri yüksek kırmızılardan oluşur.
En iyi Premier Cru bağları Chassagne-Montrachet sınırına yakın olanlardır. Bunlar Clos de Tavannes, La Comme’dir. Merkeze yakın olan Passe Temps de önde gelen Premier Cru’lardandır. Toprak yapısı killi ve kireçlidir. Premier Cru’lar en fazla 12 yıla kadar, yerel şaraplar ise 7 yıla kadar yaşlandırılabilir. En iyi üreticiler arasında Bernard Bachelet, Adrien Belland, Drouhin, Leroy ve Remoissenet bulunur.