Beaujolais, yaklaşık 55 km uzunluğunda ve 13 km genişliğinde bir alan üzerine kuruludur. Sadece Gamay üzümlerinden üretilen ve yine bölgeyle aynı ismi alan Beaujolais şarapları Burgonya bölgesinin en başarılı ve kazançlı şaraplarıdır. 4 binden fazla şarap üreticisi vardır.
Gamay şaraplarının özelliği genç, taze ve enerjik olmasıdır. Karbonik maserasyon adı verilen bir yöntemle fermentasyon yapılır. Üzümler tanklara gelişi güzel atılır ve en alttaki üzümler üst taraftaki üzümlerin ağırlığıyla ezilir. Ezildikten sonra ortaya çıkan üzümün suyu fermantasyona başlar ve fermantasyon yukarıda ezilmemiş olan üzümleri de kendi üzüm kabukları içinde fermantasyona uğratır. Bu yöntem meyveli ve oldukça parfümsü bir şarap ortaya çıkartır. Hafif soğutulması içimi daha da güzel hale getirir çünkü oldukça hafif bir kırmızı şaraptır.
Tarz olarak “Beaujolais Nouveau” şaraplar olarak bilinen tür yine bu bolgede uretilir. Diğer adıyla “vin primeur,” yani hasat edildiği sene satılabilen şaraplar anlamına gelir. Genellikle Eylül ayında hasat yapılır ve Kasım ayının üçüncü perşembe gününde piyasada satışa sunulur ve satıştan 3-4 ay içinde tüketilir.
19. yüzyılda taşımacılığın gelişmesiyle birlikte Beaujolais şarapları ülke içinde daha yaygın hale geldi. Fakat yurt dışında bilinirliği lojistik anlamda zor olduğu için günümüze kadar beklemek zorunda kaldı. Bu tarzda üretilen Beaujolais şarapları Fransa dışındaki dünya için çok bilinir değildi çünkü şarabın ihracatı 1970’lerin sonlarına doğru başladı. Günümüzde dünyanın en uzak noktalarına satışlar yapılmaktadır.
Bunun dışında “Beaujolais Superior” adında bir çeşit daha vardır ve Beaujolais Nouveau’dan yaklaşık bir ay sonra satışa sunulur. Ayrıca en önemli üreticiler yerel “Beaujolais Village Nouveau” şarapları üretirler çünkü normal Beaujolais Nouveau şaraplarından 3-4 ay daha fazla dayanabilir ve daha keskin bir karakteri vardır.
Bölgede Cru sınıflandırması altında birçok iyi üretici oldukça güzel Beaujolais şarapları üretirler. Bu üreticiler 3-4 yaşlandırma potansiyeline sahip Beaujolais şarapları üretirler.
Grand Cru terimi, Burgonya bölgesindeki üzüm bağları için kullanılırken, Beaujolais bölgesinde bu sınıflandırma kullanılmaz. Beaujolais, Cru seviyelerine ayrılan farklı köylerin üzüm bağlarıyla sınıflandırma yapar. 10 Cru bölgesine ayrılır ve her birinin ayrı tarzı vardır. Bölgedeki diğer üreticiler gibi aynı karbonik maserasyon yöntemini kullanırlar ve en parfümsü, en genç ama aynı zamanda konsantrasyonu en yüksek şaraplarını üretirler. Cru’ların isimleri şunlardır: Saint-Amour, Julienas, Chenas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnie, Brouilly, Côte de Brouilly ve Côteaux de Lyonnais.
Saint-Amour
Saint-Amour, Beaujolais bölgesinin en kuzeyinde yer alır. Mâconnais bölgesine en yakın olan Beaujolais Cru’sudur ve önemli Puilly-Fuissé bağları buraya çok yakındır. 280 hektarlık bir alana yayılır. Gamay üzümleri çoğunlukla güneye ve güneydoğuya bakan yamaçlarda granit ve kayrak taşları üzerine kurulu topraklarda yetiştirilir. Orta gövdeli, böğürtlen ve ahududu aromalı şaraplar üretilir. Yaklaşık olarak yıllık 200 bin kasa şarap kapasitesi vardır. En iyi üreticiler Domaine du Clos du Fief, Domaine Dunfour, Domaine Janin, Domaine Paradis, Georges Trichard ve Domaine de Pins’tir. Şarapların yaşlanma potansiyeli 3 yılı geçmez.
Juliénas
Juliénas, 579 hektarlık alanla Saint-Amour’un yaklaşık iki katı büyüklüğündedir. Bağlar oldukça dik yamaçlara kurulmuştur ve güneş ışığından oldukça fazla yararlanılır. Buradan üretilen Beaujolais şarapları oldukça lezzetli, gövdeli ve zengin şaraplardır. 4 yıla kadar yaşlandırılabilir. En önemli üreticiler Ernest Aujas, Domaine de la Boittière, Domaine du Clos du Fief, Domaine André Pelletier, Domaine de la Seigneurie de Juliénas, Raymond and Michel Tête.
İsim benzerliğinden veya yakıştırmalardan dolayı ismin Jül Sezar’dan geldiği ve tarihsel olarak Beaujolais’in ilk Gamay üzümlerinin Juliénas’ta ekildiği söylenir.
Chénas
Chénas Juliénas’ın hemen güneyinde yer alır ve 260 hektarlık alanla Beaujolais Cru’ların en küçüğüdür. Güneyinde Moulin-à-Vent bulunur. İsmini “chênes” olarak bilinen bir zamanlar bölgede büyüyen meşe ağaçlarından alır. Bu ağaçların yerinde şu an üzüm bağları bulunmaktadır.
Burada üretilen şaraplar aynı zamanda Moulin-à-Vent adı altında satışa sunulabilir. Hatta satışların birçoğu bu isim altında yapılır çünkü üreticiler Moulin-à-Vent bölgesinin ününden ve yüksek fiyat piyasasından yararlanmak isterler. Bu Chénas adı için uzun vadede iyi değildir çünkü bu ufak Cru bölgesi kendi ismiyle uluslararası piyasada erişilebilirliğini kaybeder.
Üretilen şaraplar zengin, yüksek konsantre ve yoğun renklidir ve Juliénas’tan daha gövdelidir. 4-5 yıl yaşlandırma potansiyeline sahiptir. Önemli üreticiler arasında Château Bonnet (Pierre Perrachon), Domaine Guy Braillon, Domaine des Brureaux (Daniel Robin), Domaine de la Combe-Remont, Jean Luis Sante, Domaine Remont ve Domain Louis Champagnon bulunur.
Moulin-à-Vent
Moulin-à-Vent adını bölgede Fransız hükümetinin de tarihi anıt olarak kabul ettiği 300 yıllık bir yel değirmeninden alır. Toplam alanı yaklaşık 650 hektardır. Yaşlandırma kapasitesi diğer bölgelere göre yüksektir. 10 yıla kadar çıkabilir. Ayrıca Beaujolais bölgesinin en pahalı Gamay şarapları buradan gelir. Önemli üreticiler arasında M. Gabriel Aligne, Domaine René Berrod, Domaine de la Bruyère, Domaine des Caves, Château des Jacques, Domaine Jacky Jadot, Domaine Lemonon bulunur.
Sık sık Beaujolais’nin Kralı olarak ifade edilen bir bölgedir. Fakat ilginç olarak en iyi üretilen şaraplar Beaujolais Gamay tarzıyla diğer Burgonya bölgeleri arasında bir kalır. Bazı şarap üreticileri üzümleri yeni meşe fıçılarda fermente ederler ve bu da Gamay’ın taze ve hafif meyvemsi aromasını bastırır. Dolayısıyla yaşlandırma potansiyeli yüksek, tam gövdeli, yuksek tanenli, zengin ve renk açısından yoğun yapıda olan şaraplar üretilir. Robert Parker’a göre bu geleneksel Beaujolais şarap tarzının dışında bir durumdur. Ayrıca geleneksel Beaujolais şarapları çok bekletmeden içilir ve yaşlanma kapasiteleri düşüktür. Ancak bölgede en iyi üreticiler arasında bulunan Jean-Pierre Bloud, Jacky Janodet ya da Georges Duboeuf gibi üreticilerin şaraplarının 2-3 sene şişede bekletilmesi gerekir.
Bölgede yaklaşık 400-500 bin kasa şarap üretilir. Granit temelli ve zengin mineralli bir toprak yapısı vardır. Bu toprak yapısı diğer bölgelerde yetiştirilen üzümlerinden daha yüksek renkli ve aromalı Gamay üzümlerinin yetiştirilmesini sağlar.
Fleurie
Nasıl Moulin-à-Vent’e bölgenin kralı deniliyorsa, Fleurie bölgenin kraliçesidir. 800 hektarlık bir alana yayılır. Fiyatlar Moulin-à-Vent seviyesine yakındır. İkinci Dünya Savaşı’na kadar burada üretilen şaraplar Moulin-à-Vent adı altında satılıyordu fakat günümüzde Fleurie Beaujolais’nin en bilinen bölgelerinden biri haline geldi. Oldukça çarpıcı ve zengin ama aynı zamanda Moulin-à-Vent’te üretilen şaraplar kadar ağır ve gövdeli olmayan şaraplar üretilir. Bu yüzden şarapları oldukça dengelidir. 4 yıla kadar yaşlandırılabilir. Önemli üreticiler arasında Domaine Bachelard, René Berrod-Les Roches du Vivier, Michel Chignard-les-Moriers, Château des Labourons, Domaine des Quatre Vents ve Michel Tribolet bulunur.
Chiroubles
Chiroubles, Fleurie’nin hemen batısında yer alır. 350 hektarlık bir alanda konumlanmıştır ve rakım olarak Beaujolais’nin en yüksek şarap bölgesidir. Oldukça güzel ve fotojenik bir bölgedir. Beaujolais’in en hafif ve en güzel kokulu şarapları Chiroubles’ten gelir. Aroması yüksek ama çok hafif gövdeli şaraplardır. Öyle ki bazı eleştirmenler burada üretilen şarapların Cru olamayacak kadar hafif olduklarını ileri sürerler. Yine de Georges Duboeuf, Château de Javernard ve Château de Raousset oldukça lezzetli şaraplar üretirler. Hafif gövdeli olmasından dolayı Chiroubles şarapları 1-2 yıl içinde tüketilmelidir.
Morgon
Morgon, Brouilly’den sonra en büyük ikinci Cru’dur. Toplam alanı 1,100 hektardır. İhracat pazarında oldukça popülerdir ve kolayca bulunabilir. Bölge içinde üzümler iki farklı alt bölgeden gelir: biri Côte de Py bölgesinden ki bu topraktan gelen üzümler daha fazla yaşlandırma kapasitesine sahiptir ve daha gövdelidir, diğeri ise Morgon’un düz bölgelerinden gelen daha hafif ve yaşlandırma potansiyeli daha az olan üzümler yetiştirilen bölgelerdir. Üreticiler tek tek ya da daha dengeli olması için her iki bölgeyi de harmanlayarak şarap üretirler.
Gamay üzümleri bu bölgede diğer Beaujolais bölgelerine göre daha en olgun seviyelere ulaşır, bu yüzden şarap aromaları olgunlaşmış kiraz, şeftali ve kayısı tatları bırakır. Ayrıca bu olgunluk seviyesi üzümdeki şeker seviyesini arttırdığı için fermantasyon sırasında daha fazla alkol ortaya çıkar ve genellikle alkol seviyeleri %14-15’e kadar çıkabilir. En iyi üreticiler arasında Georges Brun, Domaine de la Chanaise, Domaine Jean Descombes, Claude Desvignes, Domaine Savoye, Domaine Jacques Trichard, Domaine des Versaudes bulunur. Yaşlandırma potansiyeli 5 yıla kadar çıkabilir.
Régnié
Régnié, Morgon’un hemen batısında ve Brouilly’in kuzeyinde konumlanmıştır. 1989 yılında Cru sınıflandırmasını kazanmıştır. Yaklaşık 650 hektarlık bir alana yayılır.
Şarap tarzı açısından üçe ayrılır. Kuzeyde özellikle La Haute la Basse-Ronze, La Grange Barjot, Les Chastys ve Les Grandes Bruyeres bölgelerinde güçlü, kiraz, ahududu, vişne aromalı şaraplar gelir ve Morgon tarzı şaraplara daha çok benzerler. 5 yıla kadar yaşlandırılabilir. Güney kesimlerde ise daha çok Brouilly tarzına yakın şaraplar üretilir. Bunlar genellikle daha çiçeksi, parfümsü ve daha açık renkli şaraplar üretilir. Ancak Régnié bölgesine en özgü şaraplar batı bağlarından gelir. Kuş üzümü ve yaban mersini tarzında tatlar baskındır. Özellikle La Plaigne, Vernus, Les Forchets ve La Tour Bourdon bölgeleri Régnié şaraplarının gerçek temsilcileridir.
Régnié şarapları genellikle 4-5 yıla kadar yaşlandırılabilir. En iyi üreticiler arasında M. Gabriel Aligne, Paul Cinquin, Deplace Freres-Domaine du Cret des Bruyeres, Georges Duboeuf, Joel Rochette, Jean-Paul Ruet ve Bernard Vassot bulunur.
Brouilly
Beaujolais Cru’larinin en buyugudur. 1200 hektarlik bir alana sahiptir ve cok miktarda sarap uretilir ancak bir cogu dusuk kalitedir. Robert Parker’a gore bu yuzden bir cok Beaujolais sarap severi bu bolgenin saraplari gelince kadehlerini basasagi cevirir. Yine de oldukca guzel hafif govdeli ve aromatik aromatik saraplar en iyi baglarin oldugu Quincie, Cercie, Charentay, St.-Ettienne-la Varenne ve Odenas gibi bolgelerden gelir. Tum bolge eski bir volkanik yapi uzerine kuruludur. Bu yuzden ismi Fransizcadan gelen “brule” yani “yanmis” ya da “yanik” kelimesinden gelir. 3 yila kadar yaslandirma potansiyeli vardir. en iyi ureticiler arasinda Antoine Bereoujon, Chateau de Bluizard, Robert Condemine, Pierre Cotton, Domaine de la Roche ve Jean-Paul Ruet bulunur.
Robet Parker bolgeyle ilgili oldukca eglenceli bir hikayeyi soyle anlatir: “Burgonya’nin komik efsanelerinden biri, Brouilly bölgesinin Pisse-Vielle adlı bağının olduğu yerden geliyor. Yetiştiriciler, bu bağın alışılmadık adının ardındaki hikayeye konusunda hemfikirler.
Hikayeye göre, hafif işitme kaybı yaşayan Mariette adında bir kadın bir gün rahibe itirafta bulunmaya gider. Köye yeni gelmiş bir rahip, Mariette’e “Allez. Et ne pechez plus” yani “Git ve artık günah işleme” demek ister. Ancak Mariette, rahibin ona “git ve daha fazla çiş yapma” dediğini zanneder. Efsaneye göre, koyu bir Katolik olan Mariette, tam olarak ona söylendiğini yapar ve birkaç gün sonra acı çekmeye başlar. Kocası bir şeylerin yanlış olduğunu fark edince ve rahibi görmeye gider. Sonrasında kocası hızla fark eder ki, kadının hafif işitme kaybı rahibi yanlış anlamasına neden olmuştur. Kocası, hızla eve dönerken “pisse-vieille” yani “çişini yap, yaşlı kadın!” diye sokaklarda bağırarak eve koşar.
Günümüzde bu komik ismi taşıyan Brouilly-Piesse-Vieille yazılı şaraplar bulunmaktadır. Joel Rochette ve Hospices de Beaujeu, bu eğlenceli isimle şaraplar üretmektedir.”
Côte de Brouilly
Côte de Brouilly genellikle Brouilly bölgesinden daha zengin, konsantre ve daha gövdeli şaraplar üretir. Bağlar güneş ışığını daha iyi alır ve bu yüzden daha kolay olgunlaşır. Bu nedenle Brouilly’den daha yüksek alkol seviyelerine sahiptir. Bölge, sönmüş olan Mont de Brouilly yanardağının üzerine kurulmuştur. 290 hektarlık bir alana yayılır. En iyi üreticiler arasında L. Bassy, Alain Bernillon, Guy Cotton, Domaine Andre Large ve Robert Verger bulunur.
Côteaux du Lyonnais
Bu bölge, Gamay üzüm çeşidinin yanı sıra beyaz şaraplar için Chardonnay üzümünün yetiştirildiği bir bölgedir. Ayrıca çok az sayıda Aligoté beyazları ve Rose şarapları üretilir. 1984 yılında Cru sınıflandırmasını kazanmıştır. Şarapları orta kalitededir ve zamanla daha iyi şaraplar üretilmeye başlanmıştır. Saint-Bel kooperatifi, Côteaux du Lyonnais şaraplarının neredeyse yarısının üretiminden sorumludur. Genellikle şaraplar Fransa içinde tüketilir ve günümüzde ihracat piyasasında henüz yüksek miktarda satışlar yapılmamaktadır.