Sangiovese

Sangiovese isminin nereden geldiği hala tartışma konusudur; ama bazı tarihçiler köken olarak “Sanguis” ve “Jovis” kelimelerinin birleşiminden geldiğini öne sürmektedirler. “Sanguis Jovis”, Latincede “Jupiter’in Kanı” anlamına gelmektedir. Sangiovese, kompleks tatlar ortaya çıkaran bir üzüm çeşididir. Genellikle yüksek rakımlarda yetiştirilir, fakat çok yüksek rakımlarda yetiştirildiğinde olgunlaşmada zorluklar ortaya çıkabilir. Montalcino bölgesinde genellikle deniz seviyesinden 500-600 metreye kadar olan yükseklikte olan alanlarda yetiştirilir.

Sangiovese, ince kabuklu kırmızı bir üzüm türüdür. Bu yüzden odium ve küllenme mantarlarına karşı dayanıksız bir üzümdür. Diğer bir yaygın hastalık ise siyah kızamıktır (mal dell’esca). Özellikle yaşlı asmalarda çokça görülür. Sangiovese üzümleri sıcak ve kuru yazları çok sever. Erken tomurcuklayan fakat yavaş olgunlaşan bir türdür ve hasat dönemi Eylül sonu – Ekim ortasına kadar devam eder. Gece ile gündüz arasındaki yüksek sıcaklık farkı, üzümlerin gündüz ısınarak, gece ise soğuyarak dinlenmesini ve üzüm içindeki şekerin daha yavaş oluşmasını sağlar. Bu yüzden gece ve gündüz sıcaklık farklarının fazla olduğu bölgeler, kaliteli üzümlerinin oluşması için hayati önem taşır.

Ancak küresel ısınmayla birlikte hasat dönemleri birkaç hafta erkene çekilmeye başlanmıştır. Sıcak ve susuzluğa dayanıksız olduğundan bakımı oldukça zor olan narin bir türdür. Anavatanı en çok üretildiği yer olan İtalya’dır ve Sangiovese İtalya’daki toplam üzüm asma alanlarının neredeyse yüzde onunu oluşturur. Toskana bölgesinin en önde gelen kırmızı üzümüdür. Brunello Di Montalcino başta olmak üzere Chianti Classico ve diğer Chianti şaraplarında Cabernet Sauvignon, Merlot ve Syrah’la beraber harman şaraplara katılır. Birçok harman şarapta kullanılmasına rağmen Brunello di Montalcino ve Rosso di Montalcino şaraplarında yasa olarak yalnızca Sangiovese kullanılmalıdır.

Burgonya’nın ana kırmızı üzümü olan Pinot Noir’le karakter olarak benzerlik gösterir. İkisi de doğal ortamı dışında yetiştirilmeye uygun değildir. Mesela Cabernet Sauvignon, Merlot ya da Zinfandel gibi üzümler oldukça dirençli oldukları için farklı “terroir” alanlarına çabuk adapte olurlar, fakat Pinot Noir ve Sangiovese gibi üzümler daha narin yapıya sahiptir.

Jancis Robinson’a göre İtalya dışında Fransa’nın Corse adasında, İsviçre’de, Malta’da, Türkiye’de ve İsrail’de üretilmektedir. Yeni Dünya ülkelerinden Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde Napa Vadisi, Sonoma ili, Santa Barbara’da ve Washington eyaletinde yetiştirilmektedir. Kanada, Arjantin ve Avustralya’da az miktarda üretimler yapılmaktadır.

Üzüm: Siyah
Tür: Vitis Vinifera
Köken: İtalya
Bölge: Toskana
Görünüm:
Renk Derinliği: Sangiovese hiçbir zaman çok koyu renkte değildir. Eğer çok koyu renkte bir Sangiovese varsa büyük ihtimalle taklit bir şaraptır.
Koku:
Aroma Yoğunluğu: Yüksek
Tat:
Sek/Tatlı: Sek
Gövde: Orta gövdeli
Tanen: Orta
Asit Seviyesi: Yüksek
Lezzet Yoğunluğu: Kırmızı kiraz, topraksı, tütünsü ve kahve
Fıçı: Genellikle paslanmaz çelik veya nötr Fransız ve Slavonya tarzı meşe kullanılır. Yeni meşe fıçı kullanımı nadirdir ve fazla tercih edilmez.