Catarratto

Catarratto, Sicilya’da üretilen bir beyaz üzüm çeşididir. Üzümün adının Latin kökenli “Catarrhus”tan geldiği söylenir ve “aşağı doğru akmak” anlamına gelir, ancak anlamı üzümle herhangi bir bağlantıya sahip gibi görünmez. İki tür Catarratto vardır: Catarratto Bianco Comune; adından da anlaşılacağı gibi, bu daha yaygın olan çeşittir, ve Catarratto Bianco Lucido. Her ikisi de Sicilya genelinde yaygın olarak yetiştirilen orta sürede olgunlaşan üzümlerdir (tüm üretilen üzümlerin neredeyse üçte birini oluşturur). Orta olgunlaşan bir üzüm olduğu için hasat genellikle Ağustos sonlarına doğru yapılır, Carricante gibi Eylül’ün sonuna veya Ekim’e kadar uzamaz. Üzümler başlıca Trapani, Palermo (Alcamo DOC) ve Agrigento bölgelerinde yetiştirilir.

Üzüm fındıksı bir aromaya sahiptir ve tamamen olgunlaştığında Viognier’a benzerlik gösterir. Yüksek rakımlarda yetiştirilen üzümler doğal olarak yüksek asiditeye sahiptir. Verimli bir üzüm çeşididir; bu nedenle şarap üreticileri kısa budama tekniğini tercih ederler. Genellikle 6 ay boyunca sur lie yapılır ve yine 6 ay paslanmaz çelikte olgunlaşmaya bırakılır. Ayrıca, fortified (alkolle güçlendirilmiş) Marsala şaraplarında kullanılan temel üzüm çeşitlerinden biridir. Asidite seviyesi Carricante’deki gibi tam olgunlaşma seviyesine geldiğinde azalmaz, aksine olgun Catarratto üzümleri asit oranlarını korur. Genellikle uzun süreli yaşlandırma çok tercih edilmez, fakat Castellucci Miano şarap üreticisinin “Shiarà” adlı şarabı gibi bazı istisnalar vardır. Bu şarap yaklaşık 10 yıl olgunlaşabilme potansiyeline sahiptir, ancak genel olarak satın alındıktan kısa sürede içilmesi daha uygundur. Brugnano Lunario, Castellucci Miano “Shiarà” ve Rapitalà Casalj önemli şarap üreticileridir.

Tür: Vitis Vinifera
Menşei: İtalya
Bölge: Trapani, Palermo, Agrigento – Sicilya
Görünüm:
Renk Derinliği: Hafif
Koku:
Aroma Yoğunluğu: Orta ila Yüksek
Tat:
Sek/Tatlı: Sek
Gövde: Hafif Gövdeli
Asidite: Orta ila Yüksek
Lezzet Yoğunluğu: Çiçeksi ve narenciye etkisiyle aromatik
Toprak: Kum, kalker taşları ve kil.
Fıçı: Genellikle paslanmaz çelik veya nötr Fransız meşe variller kullanılır. Uzun süreli olgunlaşmaya uygun değildir ve yeni meşe kullanımı yaygın değildir.