Kuzey Rhone Vadisi

Kuzey Rhone Vadisi, karasal iklim etkisi altında olan bir bölgedir. İsviçre'den gelen mistral rüzgarları bölgeyi ısıtarak küf gibi bazı hastalıkların oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Granit ve yaprak kayaçlar bölgenin ana toprak türleridir. Bölgede genellikle iki veya daha fazla üzüm harmanlanarak fermantasyona tabii tutulur. Yeni ve eski meşe fıçılar olgunlaşma döneminde yaygın olarak kullanılır. Kuzey Rhone Vadisi'nin beş önemli şarap bölgesi vardır: Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Hermitage, Crozes-Hermitage ve Cornas. Kuzey Rhone Vadisi bağları genellikle Rhone nehri manzarasına hakim olan yamaçlarda yapılmaktadır.

Côte-Rôtie, Kuzey Rhone Vadisi'nin en kuzeyinde bulunur ve Côte-Blonde ve Côte-Brune olarak iki ayrı bölgeye ayrılır. Kışları soğuk, yazları kuru ve sıcaktır (adıyla uyumlu olarak, bölge kelimenin tam anlamıyla kavrulmuştur (Rôtie)). Ana üzüm çeşidi olan Syrah, en fazla %20 oranında beyaz Viognier üzümleriyle karıştırılabilir. Bölgenin ana üreticisi Guigal şarap üreticisidir, üzüm bağlarını üç ayrı etiketle satıcılara sunar: Côte-Blonde'dan La Mouline, Côte-Brune'dan La Landonne ve La Turque (birlikte "La La" şarapları olarak adlandırılır). La Landonne (%100 Syrah) 35 yıla kadar, La Turque (%97 Syrah, %3 Viognier) 25 yıla kadar, La Mouline (%89 Syrah, %11 Viognier) ise 20 yıla kadar olgunlaşma potansiyeline sahiptir. Bunlar, yeni meşe fıçılarda 42 ay boyunca olgunlaştırılan olağanüstü şaraplardır.

Condrieu, şeftali kokulu ve parfümsü Viognier beyaz şaraplarının üretildiği Kuzey Rhone Vadisi bölgesidir. En önemli üzüm bağları Côte Bonnette, Chanson, Chéry ve Les Eyguets'tir. Hepsi uygun fiyatlarla beyaz, sek Viognier şarapları üretir. Château-Grillet üzüm bağı (sadece 3,8 hektar), bölgedeki en pahalı şaraplardan biridir ve her yıl sadece 10.000 şişe üretir.

Saint-Joseph Kuzey Rhone Vadisi'nin Syrah bölgesidir ve en fazla %15 Roussanne ve Marsanne üzümleriyle karıştırılabilir. Beyaz şarapların %90'dan fazlası Marsanne'dan yapılmaktadır (geri kalanı Roussanne'dır). En iyi şaraplar Gripa, Courbis, Coursodon, Delas, Pierre Gaillard ve Stephane Montez tarafından üretilmektedir.

Hermitage, kuzey rüzgarlarından korunan bir bölgede yer almaktadır. Üzüm bağlarında sadece Syrah yetiştirilir, ancak şaraplara en fazla %15 oranında Roussanne ve Marsanne karıştırılabilir. Önde gelen üreticiler arasında Domaine Jean-Louis Chave bulunur. Bu aile 1481 yılında başlayarak 16 nesil boyunca şarapçılık mesleğini sürdürmektedir. Jean Louis Chave'nin 9 üzüm bağı parseli vardır: Les Bessards, L'Hermite, Peleat, Maison Blanches, Beaume, Le Meal, Diognieres, Les Rocoules ve Vercandiered. Genellikle şaraplar eski meşe fıçılarda olgunlaştırılıp, Roussanne ve Marsanne üzümleriyle harmanlanır. M. Chapoutier, Hermitage'da çok güzel şaraplar yapan diğer bir üreticidir. Bazı örnekler şunlardır:

L'Ermite %100 Syrah'dır, sapları ayıklanır, 4 hafta fermantasyon yapılır ve yeni meşe fıçılarda 18-20 ay olgunlaştırılır. Le Pavillon %100 Syrah'dır, sapları ayıklanır, yaklaşık 4 hafta boyunca maserasyon yapılır ve eski meşe fıçılarda (%30'u yeni meşe olmak üzere) 18-20 yıl olgunlaştırılır. Les Greffieux %100 Syrah'dır, sapları ayıklanır, uzun süreli maserasyon yapılır, 14-18 ay boyunca yeni ve eski fıçılarda olgunlaştırılır. Le Meal %100 Syrah'dır, sapları ayıklanır, maserasyon yapılır, 14-18 ay boyunca yeni meşe fıçılarda olgunlaştırılır. La Mordorée %100 Syrah'dır, sapları ayıklanır ve beton tanklarda fermente edilir ardından 14-18 ay eski meşe fıçılarda olgunlaştırılır. Neve %100 Syrah'dır, sapları ayıklanır ve beton tanklarda maserasyon yapılır, 14-18 ay eski fıçılarda (%30 yeni meşe) olgunlaştırılır. Les Grantis %100 sapları ayıklanmış Syrah'dır, beton tanklarda fermante edilir, 16 ila 18 ay boyunca öncelikli olarak yeni fıçılarda olgunlaştırılır. Les Varonniers %100 Syrah'dır, eski fıçılarda 18 ay olgunlaştırılır. Son olarak L'Ermite 100% Marsanne kullanılar.

Birçok büyük şarap bölgesi gibi Hermitage da kendi gölgesine sahiptir: Crozes-Hermitage. Le Chambertin'in nasıl Gevrey-Chambertin'le bir ilişkisi varsa burada da benzer bir ilişki vardır. Bu bölgede üretilen şaraplar, fiyat açısından daha makul olup Hermitage kadar prestijli değildir. Domaine Pochon, Domaine Marc Sorrel, Alain Graillot, Belle ve Domaine du Colombier bölgenin başlıca üreticileridir. Şaraplar genellikle sapları ayıklanmadan üretilir ve genç şaraplar eski meşe fıçılarda veya tanklarda yaklaşık bir veya iki yıl olgunlaştırılır.

Cornas, %100 Syrah kırmızı şaraptır. Granit toprakların olduğu en sıcak bölgedir. Cornas'ın önemli bölgeleri Les Mazards, Les Reynards, La Côte ve Les Chaillot'tur. Auguste Clape bölgede çok tanınmış bir üreticidir. Şaraplar genellikle büyük ahşap fıçılarda, yani foudres olarak bilinen varillerde 22 ay boyunca olgunlaştırılır.

Üzüm:
Beyaz: Viognier, Marsanne, Roussanne
Kırmızı: Syrah
Sek/Tatlı: Sek Şaraplar
Menşei: Fransa
Şarap Yasası:
Appellation d’Origine Contrôlée (AOC)
Alkol Miktari:
Côte-Rôtie: maksimum %13,5
Condrieu: minimum %11,5, maksimum %14
Saint-Joseph: minimum %10, maksimum %13,5
Hermitage: minimum %10,5 (kırmızı), %11 (beyaz), maksimum %13,5 (kırmızı), %14 (beyaz)
Crozes-Hermitage: minimum %10,5, maksimum %13,5
Cornas: minimum %10,5, maksimum %13,5